Naujienos

Nordplus projekto „Laimės receptas“ dalyvių susitikimas

Written on .

DSC 9443   Įgyvendinant Nordplus projektą „Recipe for Happiness“ (Nr. NPJR-2023/10032) rugsėjo 18-22 dienomis Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijoje suorganizuotas pirmasis mokinių mobilumas. Jame dalyvavo partneriai iš Latvijos Kuldigos vidurinės mokyklos – 11 mokinių ir 3 lydinčių mokytojų grupė.

    Pirmąją susitikimo dieną pristatytos šalys, gimtieji miestai bei mokyklos. Vykusių veiklų metu mokiniai bandė apibrėžti laimės sąvoką gimtosiomis – latvių ir lietuvių – kalbomis. Mokiniams buvo įdomūs atrasti panašumai jose. Daug pozityvių emocijų sukėlė laimę apibrėžiančių žodžių skaitymas kaimynine kalba. Popietinės veiklos buvo susijusios su fiziniu aktyvumu: išbandytas disko golfas; mokytasi šokti tradicinius lietuvių liaudies šokius; keliauta pasižvalgyti po apylinkes – aplankytas Aukštagirės apžvalgos bokštas, Bilionių piliakalnis ir Medvėgalis.

   Kita diena skirta pažintinei kelionei į Palangą. Aplankytas Gintaro muziejus, pasivaikščiota viename iš gražiausių parkų Šiaurės Europoje – Birutės parke, pajūriu, Basanavičiaus gatve, pasigrožėta jūra nuo Palangos miesto simbolio – tilto.

   Trečioji susitikimo diena – Teatro diena. Žiūrėtas pradinio ugdymo 2b klasės mokinių spektaklis „Draugystė“. Vėliau mokiniai atliko veiklas, skirtas savęs ir šalia esančiųjų pažinimui. Pasiskirstę į komandas kūrė scenarijus pagal pateiktus raktinius žodžius, kurie buvo susiję su laime tam tikrose situacijose. Po to  vaidino pagal savo sukurtus scenarijus bei kūrė trumpus filmukus, kuriuos visi kartu peržiūrėjo ir aptarė.

DSC 9856

   Priešpaskutinę susitikimo dieną mokiniai dalyvavo žygyje prie Paršežerio ežero. Apžiūrėtos čia įkurtos sporto zonos, jos išbandytos žaidžiant įvairius sportinius žaidimus. Vėliau apsilankyta atvirame jaunimo centre „Pulsas“ Šilalėje. Čia jaunuoliai galėjo save išbandyti lenkdami rankas, žaisdami stalo tenisą ar įvairius stalo žaidimus. Penktadienis buvo skirtas STEAM veikloms – maketuota, graviruota, išbandyti 3D pieštukai bei 3D spausdintuvas. Šią dieną aptarta savaitės veiklos, atlikta refleksija, įteikti sertifikatai ir atsisveikinta iki vizito į Latviją.

DSC 9993

   Šio susitikimo metu mokiniai patobulino anglų kalbos žinias, pagilino bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, pažino vieni kitus, surado naujų draugų,  įgijo skaitmeninių kompetencijų, patyrė teigiamų emocijų, įsitraukdami į įvairias veiklas. Būtent tai, anot psichologų, ir yra esminiai laimės recepto ingredientai. Tik bendraudami tampame žmonėmis, turinčiais savo įpročius ir pasaulio supratimą, dalyvaudami įvairiose veiklose galime jaustis jo dalimi ir patirti bendrumo jausmą su kitais.

Projekto koordinatorė Rita Kėblienė

Spausdinti