Naujienos

,,FAST Herojai 112"- insulto profilaktikos programa

Written on .

20   Mūsų gimnazijos 3 klasės mokiniai nuo balandžio 28 d. iki gegužės 26 d. dalyvavo tarptautinio projekto "FAST Herojai 112" mokymuose. Programos tikslas yra mokyti vaikus atpažinti  pagrindinius insulto simptomus, to mokyti jų šeimas, senelius. Svarbiausia- pastebėjus insulto požymius nedelsiant skambinti pagalbos numeriu 112.

   Tarptautinė insulto organizacija siūlo visiems prisiminti formulę VEIDAS (angl.Face)- RANKA (angl.Arm)- KALBA (angl. Speech)- LAIKAS (angl. Time) ir jos trumpą paaiškinimą (angl. trumpinys FAST-greitai). Jeigu žmogui staiga persikreipia viena veido pusė, nusilpsta viena ranka ar kalba tampa nerišli, reikia įtarti insultą ir skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes pirmosios minutės ir valandos po simptomų atsiradimo yra ypač svarbios tolesnei ligos eigai ir gydymo galimybėms.

   Ugdymo procese vaikams draugiją palaikė trys „senjorai superherojai“. Kiekvienas superherojus padėjo vaikams išmokti tam tikrą insulto požymį. Programą sudaro penkios pamokėlės. Kas savaitę vaikai išmoko po vieną insulto požymį. Pirmiausia mokiniai susipažino su blogiuku krešuliu. Jis užpuola ir smogia žmogaus smegenims: neleidžia pratekėti kraujui. Negaudamos deguonies ir maisto medžiagų smegenys badauja. Žmogus pradeda jausti insulto požymius.         

   Mokinių tėveliai kiekvieną savaitę jungėsi prie interneto svetainės fastheroes.com. Šioje svetainėje visa šeima galėjo stebėti animacinį filmuką, sužinoti apie tos savaitės insulto požymį. Svetainėje vaikai galėjo žaisti smagius žaidimus bei užsidirbti ,,monetų" ir ,,deimantų", už kuriuos gali ,,nusipirkti" ir parsisiųsti Fast Herojų atributikos. Pamokėlių metu mokiniai atliko užduotis pratybų sąsiuviniuose, sudėjo piešinius ir laiškus į specialiai paruoštus vokus. Juos išsiuntė savo seneliams. Taip pat į namus parsinešė plakatus, pakabino juos matomai, kad visai šeimai primintų, jog svarbiausia- atpažinti insultą ir skubiai kviesti greitąją pagalba. Tik veikiant greitai gydymas po insulto bus efektyvus, padidės tikimybė išgyti.

   Mokiniams buvo įteikti diplomai „Dabar jau esi herojus“. Tai paskatins vaikų entuziazmą mokytis ir dalintis žiniomis.

Genovaitė Dzindzelėtaitė, visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Spausdinti