Naujienos

Turizmo dienos įspūdžiai: žygį būtina pakartoti!

Written on .

2020 09 14           

              Rugsėjo 27-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė turizmo diena. 2020 metų Pasaulinės turizmo dienos tema- turizmas savame krašte.
              Pirmadienį, rugsėjo 14 dieną, Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijoje buvo organizuojama Turizmo diena. Mokiniai išsiruošė į turistinį žygį, iš anksto žinodami kelionės tikslą ir uždavinius.


              6, 7a ir 8 klasių mokiniai aplankė Treigių piliakalnį, ten, manoma, stovėjusi pilis. Pirmiausia Laukuvos miestelyje sustojome prie namo, kur gyveno gydytoja, rašytoja Dalia Grinkevičiūtė, ir pagerbėme garsiosios tremtinės atminimą. Žygyje dalyvavusios mokytojos Virginija Ačienė, Neringa Bankauskienė, Daiva Kačinauskienė ir Danutė Norbutienė pasirūpino, kad tai būtų įsimintina kelionė. Žygeiviams teko skaičiuoti, pasukti galvą gvildenant mokytojų užmintas istorijos mįsles, tyrinėti gamtą bei aiškintis augalų angliškus pavadinimus. Įmonės ,,Šilalės vandenys“ darbuotojas susipažindino su Laukuvos nuotekų valymo įrenginių darbu. Spėjome ir pasportuoti: vieni smagiai smūgiavome „bulves“, kiti turėjome galimybę išbandyti disko golfą (žaidimo reikmenis mums atvežė gimnazijos direktorius). Grįždami sutarėme: ,,Žygį būtina pakartoti!“
               7b klasės žygio maršrutas aiškus- pasiekti Kelpšaičių parką. Žygio tikslas- skatinti tarpusavio bendradarbiavimą ir draugiškumą, vieni kitų „gilesnį“ pažinimą ir domėjimąsi savo krašto istorija. Ryte, mokytojų Astos Girgždienės, Zitos Siautilienės ir klasės vadovės Renatos Gargasienės lydimi, patraukėme Kelpšaičių parko link. Pakeliui kalbėjome apie parko atsiradimo istoriją, čia mums talkino istorijos mokytoja. Nuėję į parką įsirengėme stovyklavietę ir kibome į numatytas užduotis. Pirmoji buvo sukurti paveikslą iš gamtinių medžiagų. Pasiskirstę į grupes, ėmėmės darbo- tarėmės, ką darysime, iš ko darysime, ieškojome tinkamų medžiagų ir gaminome patį paveikslą. Išėjo labai gražūs darbeliai- pasidžiaugėme vieni kitais. Po rimto darbo nutarėme pažaisti: žaidėme bulvę, krepšinį, kvadratą. Po to šiek tiek atsipūtėme, sočiai pavalgėme. Tada organizavome orientacinį žaidimą, kuri komanda greičiau suras nurodytas ir paslėptas vietas. Išvykos pabaigoje žaidėme slėpynių: pasislėpti, tik ne po medžiais. Įvykdę visas užduotis, sutvarkėme stovyklavietę ir iškeliavome atgal. Nors gerokai pavargę, linksmi grįžome į mokyklą. Mes savo tikslą pasiekėme. Pastebėjome, kad galime gražiai, draugiškai kartu žaisti, bendrauti, dirbti ir sugyventi.
               Pirmokai gimnazistai, klasės auklėtojos Olgos Jogminienės vadovaujami, pėsčiomis keliavo prie Bilionių piliakalnio. Pakeliui jaunieji turistai, užlipę į 15 m aukščio Aukštagirės apžvalgos bokštą, grožėjosi atsiveriančiu gamtos vaizdu. Po to drąsiai įveikė ir tikrą praeities paminklą- Bilionių piliakalnį. Senovinė Bilionių kaimo sodyba pakvipo keptomis dešrelėmis: gimnazistai pasistiprino, aptarė žygio rezultatus ir patraukė atgal. Turistinė diena sėkminga: žygyje įveikta 16 kilometrų.
          Gimnazijos antros, trečios ir ketvirtos klasių mokiniams buvo organizuotas žygis prie Dievyčio ežero. Kelionės metu gimnazistai atliko žingsnių skaičiavimo užduotis, fiksuodami duomenis savo išmaniuosiuose telefonuose. Dievyčio ežero apylinkėse tyrinėjo gamtą, aiškinosi jos ypatumus keičiantis metų laikams. Vėliau visi klasių kolektyviai pietavo bei žaidė judriuosius žaidimus.
               Pats laikas pradėti planuoti naujas keliones!

               Informaciją parengė ir įspūdžiais pasidalijo Neringa Bankauskienė, Renata Gargasienė, Olga Jogminienė, Rita Kėblienė, Urtė Kėblaitė

Spausdinti