gimnazija

Naujienos

Teminė savaitė „Menas ir maistas“

2015 10 11     

Šiemet ir mūsų mokykla įsijungė į respublikinį projektą  „Sveikatiada“. Tai socialinė iniciatyva, kuria ugdomi vaikų sveikos gyvensenos įpročiai. Organizuojami vaikams įdomūs ir patrauklūs renginiai, kurių metu moksleiviai plečia savo žinias ir supratimą sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo srityse. Šį rudenį pagrindinis dėmesys skiriamas mitybai. Daugiau informacijos http://sveikatiada.lt/

„Pavasarį į lauką, rudenį iš lauko“ – byloja liaudies išmintis. Spalio 11-16 dienomis į Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos pradinių klasių korpusą iš gimtinės laukų ir sodų atkeliavo gražiausios ir įdomiausios rudens gėrybės. Visą savaitę šurmuliavo Vaisių ir daržovių Fiesta. Gimnazijos bendruomenė buvo kviečiama ne tik  apžiūrėti, bet ir savo darbelius atnešti į jau tradicine tapusią rudens gėrybių parodą. Mažieji skulptoriai iš visų pradinių klasių vieni su tėvelių ir mokytojų pagalba, kiti savarankiškai kūrė personažus ir kompozicijas. Ketvirtokai jau ne pirmą kartą daržoves verčia meno kūriniais, gal todėl jų eksponatai buvo nepralenkiami ir dydžiu, ir sudėtingumu. Pirmokėlius dėdė Rudenėlis su pilnu krepšiu dovanų buvo aplankęs jau prieš keletą savaičių. Dabar jie rudenėlio grožį ir dosnumą atnešė į savo klasės ekspoziciją parodoje.

Ir už klasių durų visą savaitę darbas vijo darbą. Kiekvienoje klasėje vis kitaip buvo kaupiami geros nuotaikos ir sveikatos vitaminai. Trečiokai obuoliukus smulkino ir džiovino. Kaip riešutus išbėrę jau žinomų obelų rūšių pavadinimus, išsiaiškinę saugaus darbo taisykles, jie apsiginklavo prijuostėmis ir peiliais. Patys ploniausi, kruopščiausiai supjaustyti griežinėliai džiūsta ant palangės, dosnios rudens saulutės paskutiniuose spinduliuose, o stambesnės jau skleidžia malonų kvapą iš specialaus džiovintuvo. O, koks pasididžiavimas savimi šviečia iš trečiokų berniukų akių, kad jie kruopštumu nenusileidžia mergaitėms!

2a klasėje buvo tyrinėjama vaisių ir daržovių įvairovė. Mokiniai ragavo ir vertino egzotinių vaisių skonio savybes. Mokėsi juos saugiai ir gražiai patiekti. (Juk neatsargiai elgdamasis su kaktusine figa , mažučių rakščių gali ne tik į pirštukus prisismaigyti.) Skaniausiu  buvo išrinktas mango vaisius (beje, trečdaliui klasės vaikų jis net nepatiko). Citrina ir laimo vaisius – žalioji citrina nepatiko daugumai, nors keletas vaikų buvo nieko prieš sušveisti ir po antrą, trečią griežinėlį.  Ir vėl teisybę radome patarlėje: „Dėl skonio nepasiginčysi“.  Pailgėjo ir žinomų daržovių sąrašas. Jau vien tarp kopūstų nesunku pasiklysti – pekino, žiedinis, brokolio. Apžiūrėję, pauostę daugelis pirmą kartą paragavo baklažano, saliero, avokado. Tik imbierą nuspręsta tarkuoti namie, kai reikės gydyti skaudančias gerklytes.

 2 b klasėje darbo taip pat netrūko. Prisiminę, pagal kokius požymius rudens gėrybes derėtų skirstyti į uogas, vaisius ir daržoves, išnagrinėję jų maistinę vertę, mielai sukrovė šias gėrybes į sveiko maisto piramidės pagrindą, pasižadėjo jas valgyti šviežias ir įvairiuose patiekaluose, o saldainiukams ir kitoms nesveikoms pagundoms uždegė raudoną šviesoforo šviesą. Beje, ne visi parodėlės eksponatai nukeliavo į maisto atliekų konteinerius. Atrinkę puikiai išsilaikiusius, traškius ir sultingus, vienos klasės antrokai susmulkino ir pasigamino salotas, o kitoje klasėje išspaudė sultis ir pakėlė sulčių kokteilių taures.

Į sveikatą!

   

Parengė pradinių klasių mokytoja metodininkė Asta Vaitkevičienė. 

 

Spausdinti

Leidiniai

  • Žirnelis
  • Saulėtekis
  • Draugystė
We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.