Naujienos

Saugus gyvenimas internetinėje erdvėje

Written on .

2020 02 12Vasario 11-oji – Tarptautinė saugesnio interneto diena, kuri minima daugiau nei 120 šalių visame pasaulyje. Prisijungimas prie atvirų tinklų kelia įvairius pavojus, kuriems išvengti labai svarbus švietimas. Todėl į gimnaziją vasario 12 d. pasikvietėme Tauragės apskrities VPK Šilalės r. PK Veiklos sk. vyresniąją tyrėją  Rasą Sadauskytę, kuri 5 ir 6 klasių mokiniams  patarė, kaip saugiai elgtis internetinėje erdvėje. Keletas patarimų iš susitikimo:

– Nesidalinkite asmenine informacija (telefono numeriu, adresu, mokyklos pavadinimu) su žmogumi, kurį pažįstate tik internetinėje erdvėje.

– Visuomet nustatykite privatumo parametrus savo socialinių tinklų paskyrose taip, jog apsaugotumėte savo privačią informaciją.

– Pagalvokite, kokią žinutę siunčia jūsų internetinis profilis aplinkiniams.

– Nesidalinkite savo buvimo vieta, o jei jau nusprendėte rizikuoti ir susitikti su nepažįstamu, tuomet pasirinkite viešą vietą, gausiai lankomą žmonių, ir pasikvieskite kartu eiti suaugusįjį, kuriuo pasitikite.

– Jeigu siunčiate savo nuotraukas kažkam internete arba darote gėdingus dalykus prieš kamerą, kurie gali būti įrašyti, tuomet rizikuojate, jog minėtu vaizdu bus bet kur ir su bet kuo pasidalinta.

– Išnaudotojai internete bando pelnyti pasitikėjimą. Tad atkreipkite dėmesį, jei girdite per daug komplimentų, pažintis vystosi per dideliu greičiu ir viskas atrodo per gerai, kad būtų tiesa.

– Būkite labai atsargūs, jei kas nors perdėtai flirtuoja ar provokuoja pokalbį intymia tema.

– Susipažinote internetinėje viešoje erdvėje tokioje kaip žaidimas ar pokalbių kambarys? Tuomet pakvietė persikelti į „Facebook“, „WhatsApp“ ar į bet kokį kitą socialinį tinklą, kuriame įmanoma bendrauti privačiai? Žinokite: išnaudotojai renkasi privataus pokalbio erdvę, kadangi taip jiems lengviau užmegzti santykius ir pelnyti pasitikėjimą.

Sakykite NE!:

* jei kas nors verčia sakyti ar daryti dalykus, kurių daryti nenorite arba dėl to jaučiatės nepatogiai;

* jei kas nors gąsdina, kad paviešins nuotraukas ar vaizdo įrašus, jei nedarysite to, ką liepia;

* jei kas nors prašo bendravimą laikyti paslaptyje;

* jei kas nors reaguoja šiurkščiai, nemandagiai ir grubiai, kai nesielgiate taip, kaip internetinis draugas nori;

* kai kas nors prašo prisijungti į privačius pokalbius ar tinklus, niekuomet netransliuokite savo kameros vaizdo su nepažįstamuoju, kurio kamera neveikia.

Susidūrus su išnaudotojais ar patekus į jų pinkles nereikia išsigąsti.  Pirmiausia  kreipkitės pagalbos į suaugusįjį, kuriuo pasitikit, arba į draugą. Būtina pranešti policijai – tokie tyrimai yra konfidencialūs.

 

Socialinė pedagogė metodininkė
Aušra Jančauskienė
 

Spausdinti